OI ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

( SEARCH ENGINES)

Είναι μεγάλες βάσεις δεδομένων με ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες εταιρείες και διατίθενται δωρεάν για κοινή χρήση Όταν δε γνωρίζουμε την ακριβή διεύθυνση μιας ιστοσελίδας μπορούμε να κάνουμε αίτηση αναζήτησης στις ιστοσελίδες αυτων των εταιρειών. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι ένας κατάλογος από διαφορετικές διευθύνσεις- συνδέσμους. Οι μηχανές αναζήτησης είναι για το Διαδίκτυο ότι ο κατάλογος σε μια Βιβλιοθήκη.

Α) Αυτόματες μηχανές αναζήτησης:

Χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα που αναζητούν λέξεις-κλειδιά. Ο χρήστης γράφει λέξεις ή συνδυασμό λέξεων για να γίνει η αναζήτηση. Η αναζήτηση φράσης γίνεται συνήθως με εισαγωγικά.

http://www.altavista.com

http://hotbot.lycos.com

Β) Θεματικοί κατάλογοι:

Η δομή τους είναι δενδρική με θεματικές κατηγορίες και υποκατηγορίες. Ο χρήστης πρέπει να εντάξει την ερώτησή του σε μια από τις προτεινόμενες κατηγορίες.

http://www.yahoo.com

http://www.lii.org

Παρατηρήσεις: Για να αναζητήσουμε μια γενική πληροφορία καταφεύγουμε σε ένα θεματικό κατάλογο όπως το yahoo. Για μια ειδική πληροφορία προτιμούμε μια αυτόματη μηχανή αναζήτησης και δίνουμε λέξεις κλειδιά. Όλο και περισσότερο οι θεματικοί κατάλογοι επιτρέπουν αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά και αντίστροφα.

http://www.infoseek.com

http://www.google.com

http://www.webcrawler.com

Γ) Μετα-μηχανές αναζήτησης:

Στέλνουν την ερώτηση σε πολλές μηχανές αναζήτησης που συχνά μπορεί να τις επιλέξει ο χρήστης.

http://www.askjeeves.com

http://metacrawler.com

http://www.intelliseek.com

Δ) Ελληνικές μηχανές αναζήτησης:

http://thea.gr

http://www.phantis.gr

http://www.in.gr

http://www.gr-indexer.gr

http://www.eone.gr

http://pop.gr

Ε)Κατάλογοι μηχανών αναζήτησης:

http://www.invisibleweb.com

http://www.allsearchengines.com

Πηγές: 1)Η ιστοσελίδα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας (http://www.libver.gr) 2)Η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Αθηνών (http://www.haef.gr) 3)Α.Καλογρίδη: «Μηχανές αναζήτησης» Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών-Δεκέμβριος 1999 4)Α.Δαμιανάκης. Α.Τζαβάρας, Χ.Μαβόγλου, Κ.Νταντούρης: «Πληροφορική Γυμνασίου» ΥΠΕΠΘ-Π.Ι-Αθήνα, 2000.